Wat is acupunctuur en hoe werkt het?

Acupunctuur is net als Tuina-massage, Kruidengeneeskunde, Taichi/Qicong-bewegingsleer en voedingsleer onderdeel van de eeuwen oude Chinese geneeskunde! 

Meridianen en acupunctuur-punten:

Binnen de Acupunctuurleer gaat men er van uit dat de interne organen zoals Lever, Nieren, Hart, Longen, Milt etc door middel van meridianen (energie banen) verbonden zijn met de oppervlakkige lagen van het lichaam zoals de spieren en de huid. Daar waar de meridianen oppervlakkig worden bevinden zich ook de acupunctuurpunten (energie centra's) waar men via het inbrengen van een naald invloed kan uitoefenen op het functioneren van de aangelegen meridiaan en daaraan gekoppelde orgaan.

Lever meridiaan als voorbeeld:

De lever meridiaan loopt vanaf de grote teen via binnekant been naar de buik vanwaar de meridiaan contact maakt met de maag, galblaas, lever, long, daarna gaat de lever meridiaan via slokdarm over het gezich en door de ogen naar de kruin boven op het hoofd. Acupunctuurpunten die gelegen zijn op de lever meridiaan hebben dus allemaal invloed op dit traject of delen van het traject.

Acupunctuurnaalden en punten:

Acupunctuurnaalden zijn erg dun (0,15mm tot 0,3mm), ze worden ingebracht op acupunctuur-punten zoals hier boven beschreven, daarnaast kunnen acupunctuurnaalden ook buiten de vaste acupunctuurpunten worden in gebarcht, dit zijn dan triggerpunten (ashi-punten in chinees) die meestal gelegen zijn in spieren. Deze laaste groep triggerpunten worden ook wel spierknopen genoemd in de volksmond, dit zijn vaak wat hardere en gevoeligere plekken in spieren die bij aanraking volgens een bepaald traject uitstraling van pijn laten zien. Het behandelen van deze trigger punten word in de westerse fysiotherapy voortaan dryneedling genoemd, waarbij men duid op het inbrengen van een droge naald zonder daarin vloeistof.

Acupunctuur modellen:

Acupunctuur kent van oudsher vele verschillende scholen en modellen, echter, men kan acupunctuur verdelen in twee groepen, namelijk: 1) De acupunctur volgens de meridianen zoals hierboven is uitgelegd en 2) De acupunctuur volgens een micro refectie model op het lichaam waarmee bedoeld word dat er verschillende locaties zijn op het lichaam waar het hele lichaam zich reflecteerd. Bij deze 2de acupunctuur vorm moet men denken aan Ooracupunctuur waarbij het gehele lichaam zich reflecteerd in het oor, een gevoelig punt in de oorschelp is een refectie van een niet optimaal functionerend deel of orgaan van het lichaam, dit gevoelige punt kan men dan benadelen met een acupunctuurnaald. Naast het oor micro reflectie systeem kent men ook het micro reflectie model van de schedel, hand, voet en buik.