Wat is acupunctuur en hoe werkt het?

Acupunctuur is reeds eeuwenlang de belangrijkste vorm van geneeskunde in China, Japan en meerdere Oosterse landen.
Het heeft een ontwikkeling van maar liefst vierduizend jaar doorgemaakt en sinds het in de zeventiger jaren in het westen is doorgedrongen heeft het zich verder ontwikkeld. Momenteel wordt acupunctuur bij eenderde van dewereldbevolking toegepast.

De acupunctuur gaat ervan uit dat lichaam, geest en omgeving niet los te zien zijn van elkaar in gezondheid en in ziekte.
Deze gedachte begint in het Westen steeds meer terrein te winnen.

Acupunctuur wordt steeds minder als een alternatieve geneeswijze beschouwd en meer als een aanvulling op de Westerse geneeskunde. Voor mij is de acupunctuur gebaseerd op een warme en mooie filosofie. Bijvoorbeeld die van de Yin en de Yang. Dat klinkt misschien vaag, maar is op vele manieren concreet te maken. Graag leg ik mijn 'patiënten' uit wat ik doe en probeer de acupunctuur uit te leggen op een aanschouwelijke manier.

Uiteindelijk is elke klacht een toestand van het uit evenwicht zijn. Als acupuncturist kan ik proberen orde te scheppen in de, soms kleine, soms grote chaos. Middels het plaatsen van kleine naaldjes kan dit evenwicht bereikt worden. En dat zonder vervelende bijwerkingen...

Acupunctuur werkt als volgt...

Acupunctuur is een therapie waarbij men naalden gebruikt om gezondheidsklachten en ziekten te behandelen. Deze naalden worden op speciale acupunctuurpunten in de huid en de spieren ingebracht die gelegen zijn op meridianen die op hun beurt weer gekoppeld zijn aan organen.

Wanneer een acupunctuurnaald wordt ingebracht dan verzameld zich op dat punt de energie en wordt de gekoppelde meridiaan en orgaan geactiveerd. Het geactiveerde punt heeft nu, afhankelijk van de manipulatie op de naald een stimulerende of kalmerende actie op de energie stroom in de meridiaan en orgaan.

De acupunctuur puntenkunnen zowel energie van de ene meridiaan naar de andere meridiaan overbrengen of geblokkeerde energie in een meridiaan laten doorstromen of weg halen. Ook kunnen bepaalde acupunctuurpunten de samenstelling of chemie binnen een meridiaan/orgaan systeem veranderen zodat er een balancerende actie uitgaat naar een ander meridiaan/orgaan systeem binnen het lichaam.

Kortom... een acupunctuurnaald in een acupunctuurpunt kan zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de energiestroom in de meridiaan en het orgaan van het lichaam veranderen. De Actie op de naald en de keuze van het punt is doorslaggevend voor het effect van de behandeling.