Triggerpoint massage.trpnt

Een triggerpunt kan worden gezien als een knoop in een touw.

Het zijn spiervezels die continue in aangespannen toestand zijn, waardoor lokaal de bloedcirculatie belemmerd is en afvalstoffen zich ophopen met alle gevolgen van dien.

Door de verkramping zal de spier verkorten en pijn veroorzaken aan de aanhechtingspunten. Ook wordt de pijn via de myofascia ( het vlies om de spier) uitstralen naar andere delen van de spier of verloop van spierketens en bindweefsel structuren.

Een triggerpunt is niet hetzelfde als spierkramp. Je spreekt van kramp als een complete spier zich heftig samentrekt en zich binnen enkele minuten weer kan ontspannen. Een triggerpunt is een verkramping van een klein deel van de spier. Triggerpunten ontspannen zich om fysiologische redenen niet zo snel en kunnen lang blijven bestaan en voortdurend pijnklachten geven.

De behandeling is er op gericht dit punt te ontkopen middels met de vinger toppen of duim druk uit te oefenen op het triggerpunt. Ook kan men een acupunctuur naald in het trigger punt steken wardoor het triggerpunt ontknoopt wordt, dit noemt men dan dryneedling.