Bepalen van persoonlijke geboorte kwaliteit van de patient.
Dit is nodig om de sterke en zwakke energie van de persoon in kaart te brengen zodat men weet welke meridiaan men het beste wel en niet kan gebruiken voor behandeling van de patient.

Registreren van de klacht middels een vraaggesprek.
Dit is nodig om de gezondheidsklacht van de patiënt te ontrafelen.
Ook zal de medische geschiedenis van de patiënt in kaart worden gebracht.

Vertaling van een Westerse diagnose naar een acupunctuur diagnose.
De westerse reguliere diagnose die feitelijk door de huisarts of specialist is vast gesteld wordt vertaald naar een CCM acupunctuur diagnose. Dit wordt gedaan zodat we sneller en gerichter een diagnose en behandelplan kunnen opstellen.

Verificatie via CCM polsdiagnose
Deze vertaalde acupunctuur diagnose wordt via de ccm acupunctuur pols diagnose geverifieerd. De pols diagnose is voor de klassieke acupuncturist de meest relevante diagnostische methode. Doormiddel van de pols diagnose wordt de conditie van elk orgaan plus gekoppelde meridiaan en weefsel in het lichaam beoordeeld op onregelmatigheden die de oorzaak kunnen zijn van de kwaal of ziekte.

Behandelplan op basis van diagnose en geboorte plaatje
Op basis van de diagnose en het persoonlijke geboorteplaatje zal nu een behandelplan worden samengesteld. De acupuncturist zal persoonlijk geijkte meridianen en acupunctuurpunten gebruiken om de persoonlijke geboorte energie te balanceren en tegelijkertijd de onbalans, die ten grondslag ligt aan de klacht, te corrigeren.